dilluns, 23 de maig del 2011

És just el sistema electoral?

El sistema electoral actual en espanya fa un repartiment de regidories d'acord amb la regla d'Hont modificada, un mètode de repartiment injust, i a més, només s'atorguen regidors als partits que han superat un 5% de vots. Amb aquest panorama, amb un total de 74407 vots vàlids i 27 regidors (on cada regidor hauria de costar un 3,70% dels vots), el repartiment a la ciutat de Castelló queda de la següent manera per als propers 4 anys:

El PP amb un 46,61% dels vots obté un 55,56% dels regidors.
El PSOE amb un 26,63% dels vots obté un 33,33% dels regidors.
El BLOC amb un 8,83% dels vots obté un 7,41% dels regidors.
EUPV amb un 5,72% dels vots obté un 3,70% dels regidors.
UPyD amb un 3,71% dels vots obté un 0% dels regidors.
Els verds amb un 1,67% dels vots obté un 0% dels regidors.
IxCastelló amb un 1,64% dels vots obté un 0% dels regidors.
España-2000 amb un 1,16% dels vots obté un 0% dels regidors.
I així fins 8 partits més que amb un percentatge dels vots menor què l'1% no obtenen cap regidor.

Es just aquest sistema electoral? Al meu parer no és just per dos motius: El primer per la barrera del 5% dels vots per poder obtindre un regidor. Imagineu un ajuntament amb 100 regidors; no hauria de ser suficient un 1% dels vots per obtindre un regidor? Doncs amb aquest sistema no és possible, i qualsevol partit que traguera un 4,99% dels vots no obtindria representació i els quasi 5 regidors anirien a parar a partits majoritaris injustament. Si no existira aquesta barrera, UpyD hauria obtingut un regidor a Castelló en detriment del PSOE.

El segon motiu pel qual em sembla injust és pel sistema d'Hont en si. Aquest mètode afavoreix als partits majoritaris, fent que el nombre de representants que obtinguen sempre siga proporcionalment major al percentatge de vots obtinguts, com es pot observar en el repartiment anterior o en qualsevol altre municipi o circumscripció.

Amb un sistema de repartiment més just com el mètode de la resta major, es calcula el nombre de vots necessaris per obtindre cada regidor (anomenat quocient) i després es dividix el nombre de vots de cada partit per eixe quocient, obtenint automàticament tants regidors com l'enter resultat de la divisió. Com això deixarà alguns seients no assignats, aquests es repartiran segons la resta del resultat d'eixa divisió.

D'aquesta manera els resultats a Castelló de les eleccions 2011 donarien el següent repartiment (varia un poc segons el tipus de quocient utilitzat):

Quocient HARE

Quocient Droop

3 comentaris:

Empa ha dit...

Pues si, así de injusto es. Se da la paradoja además de que el PP, habiendo conseguido menos votos (en número total y en porcentaje) que en 2007 (con una participación total igual), ha conseguido un concejal más.
Además en otras comunidades el porcentaje mínimo para conseguir representación es del 3%. ¿Por que aqui es el 5%?

http://resultados2011.mir.es/99MU/DMU1712904099_L1.htm?d=456&e=0

jorge ha dit...

els vots de la gent que vota a les minories van a parar a les escombreries, donat que no donen representaciò als grups en menor percentatge que el cinc per cent. aixina la democracia es incompleta.

Unknown ha dit...

Empa, la barrera del 5% la imposa la LEV, la modificació de la qual està ancorada des de fa 5 anys.

vostè és el visitant nº: Free Web Site Counter Free Counter